Teorie: simplificarea fracțiilor - cum se simplifică fracțiile ordinare?

Teorie: simplificarea fracțiilor - cum se simplifică fracțiile ordinare?

Pași pentru a simplifica o fracție ordinară

 • Se descompune atât numărătorul cât și numitorul fracției în factori primi. Dacă nu știi cum, poți să descompui numere în factori primi la adresa www.numere-prime.ro: descompunerea numerelor în factori primi.
 • Se găsește apoi cel mai mare divizor comun CMMDC al celor două numere care joacă rolul de numărător și de numitor în fracție. Dacă nu știi cum, poți să calculezi cel mai mare divizor comun a două numere la adresa www.numere-prime.ro: cel mai mare divizor comun CMMDC.
 • Se împarte apoi atât numărătorul cât și numitorul fracției la CMMDC, cel mai mare divizor comun găsit mai sus. Fracția astfel obținută se numește fracție simplificată.

Exemplu de simplificare... fracția de simplificat e: 12/16

 • Numărătorul este 12 și se decompune astfel în factori primi: 12 = 22 * 3.
  Numitorul este 16 și se descompune în factori primi: 16 = 24.
  Dacă nu știi sau nu poți să descompui numere în factori primi, descompune online la adresa www.numere-prime.ro: descompunerea numerelor în factori primi.
 • Cel mai mare divizor comun CMMDC (12; 16) se calculează înmulțind toți factorii primi unici care se găsesc atât la numărător cât și la numitor, la puterile cele mai mici, astfel:
  CMMDC (12; 16) = (22 * 3; 24) = 22 = 4.
  Dacă nu știi cum, sau nu poți să calculezi cel mai mare divizor comun a două numere, poți să o faci online, la adresa www.numere-prime.ro: cel mai mare divizor comun CMMDC.
 • Se împarte apoi atât numărătorul cât și numitorul fracției la CMMDC, cel mai mare divizor comun găsit:
  12/16 = (12 : 4) / (16 : 4) = 3/4
  Fracția astfel obținută, 3/4, se numește fracție simplificată.

De ce se simplifică fracțiile?

Operațiile cu fracții presupun de multe ori aducerea la același numitor și uneori atât numărătorii cât și numitorii sunt numere mari și asta presupune efectuarea de calcule greoaie, pe măsură. Prin simplificarea unei fracții, atât numărătorul cât și numitorul pot fi reduși la numere mai mici, cu care e mai ușor de lucrat, reducând astfel efortul de calcul rezultat.

Mai mult din teoria fracțiilor matematice ordinare: